Skip to main content

Framtidens Medicon Village

 

Medicon Village är den självklara platsen för att göra forskningsidéer för människors nytta till verklighet

Framtidens Medicon Village

I serien "Framtidens Medicon Village" visar vi under hösten upp ett urval av medlemmar på Medicon Village. Träffa de passionerade människorna bakom verksamheterna och få en känsla för allt det fantastiska som görs på Medicon Village.

Följ oss under hösten

Du kommer att få möta forskare, entreprenörer och innovatörer som alla utgör grunden för framgången och tillväxten på Medicon Village. På olika sätt kommer de att beskriva sina verksamheter och hur de verkar för människors hälsa och bättre liv.

Börja med att titta på filmen ovan och följ därefter flödet nedan där vi under hösten fyller på med material från våra medlemmars verksamheter.
 


Utlöser sallad stress?

Om X Antal År: Stressad av Sallad

 

VIDEO 2019-12-20 Kommer vi ändra vårt hälsobeteende när vi mäter oss? Är kvinnor bättre än män på att leva länge? 

Se videoklippet

 

 

 

 

Kan digitala hälsoverktyg vara lösningen på resurshanteringen i sjukvården?

Om X Antal År: Digitala hälsoverktyg

 

VIDEO 2019-12-18 Kan digitala hälsoverktyg vara lösningen på resurshanteringen i sjukvården? Några av våra medlemmar tror - KRY, Innovation Skane, Paindrainer.

Se videoklippet

 

 

 

Kommer vi leva tills vi blir 150 år?

Kan vi bli 150 år?

 

VIDEO 2019-12-17 Kommer vi leva tills vi blir 150 år? Panelisterna i vår show Om X Antal År med Jesper Rönndahl, HD-Sydsvenskan & Nebel Media är eniga. 

Hör Mozhgan Dorkhan på Smartfish förklaring på varför.

Se videoklippet

 

 

 

Betablockare som komplement vid behandling mot bröstcancer

Betablockerare - Carl Borrebaeck - Om X Antal År

 

VIDEO 2019-12-16 Här godkänner Jesper Rönndahl toppforskarens helt nya koncept - betablockare som potentiellt komplement vid behandling av bröstcancer. 

Lyssna på Carl Borrebaeck på Lunds universitet och verksam på Medicon Village. Han undersöker vem som har hög motståndskraft mot cancer.

Se videoklippet

 

 

Det börjar med stress och stillasittande och slutar med alptoppstestet. Eller toblerone?

Shahram Lavasani - Om X Antal År

 

VIDEO 2019-12-12 Det börjar med stress och stillasittande och slutar med alptoppstestet. Eller toblerone? Vad pratar Jesper Rönndahl om egentligen med Medicon Village medlemmen Shahram Lavasani på ImmuneBiotech från Smile Incubator på showen Om X Antal År? 

Se videoklippet

 

Med bättre diagnostik förlänger vi livet

Diagnostik förlänger livet

 

VIDEO 2019-12-11 Med bättre diagnostik förlänger vi livet. Lyssna till Leena Liljedahl som berättar om fördelarna med att diagnosticera cancer med hjälp av blodprov! 

Leena är en av de forskare från Lunds universitet, verksam på Medicon Village, som driver förändring inom cancerdiagnostik. Det gör även bla Medicon Village medlemmarna Immunovia och SAGA Diagnostics från SmiLe Incubator.

Se videoklippet
 

 

Snillen spekulerar – varför är du frisk när du borde vara sjuk?

Friskfaktorer

 

VIDEO 2019-12-11 Hör vad två experter verksamma på Medicon Village säger om friskfaktorer på humorforskningsshowen Om X Antal År – cancerforskare & professor Kristian Pietras på Lunds universitet och Nasim Bergman Farrokhnia, Kvalitets- och forskningschef på KRY samt forskare på Karolinska Institutet och överläkare.

Se videoklippet

 

 

Rent vatten räddar liv

Pete Andersen

 

VIDEO 2019-12-10 Rent vatten räddar liv. Lyssna på Medicon Village medlemmen Pete Andersen på Watersprint som använder nanoteknologi för att döda kolera i Kongo och Zambia och legionella på arenor och sjukhus i Sverige. Han var på scen på framtidsshowen #OmXAntalÅr och pratade om hur vi förblir friska.

Se videoklippet

 

Övervakningssamhälle eller överraskningssamhälle?

Jesper Rönndahl

 

VIDEO 2019-12-06 Övervakningssamhälle eller överraskningssamhälle? Se i videoklippet varför Jesper Rönndahl är för för överraskningsamhället. Klippet är från vår show "Om X Antal År" som kombinerade humor och forskning.

Se videoklippet

 

 

 

Vård och behandling – skräddarsydda och botande behandlingar förlänger livet

Framtidens Medicon Village - vård och behandlig

 

ARTIKEL - 2019-12-05 En panel av spetsläkare, toppforskare och health tech experter diskuterade banbrytande framsteg som kan komma att förlänga vår livslängd och förmåga att hålla oss friskare. Det gjorde de nyligen i showen ”Om X Antal År” på Medicon Village. Showen är en av många delar i ett pärlband av händelser under hösten med anledning av firandet av Medicon Village nya huvudbyggnad – The Spark.

Idag finns stora innovationer inom både behandling och vård, och många av Medicon Village medlemmar driver utvecklingen inom dessa områden.

Läs hela artikeln

 

Stresspåslag - video_image

Föryngringsmolekyler behövs för att minska stresspåslaget och bromsa åldrandet

 

VIDEO 2019-12-05 Föryngringsmolekyler. Det behöver vi för att minska stresspåslaget och bromsa åldrandet, men också för att hålla oss friska länge. Så var hittar vi dem? Lär dig av våra medlemmar Charlotte Erlanson-Albertsson & Shahram Lavasani forskare på Lunds universitet. De har gjort sin forskningsidé till produkt med sina bolag ImmuneBiotech och Greenleaf Medical och var med i panelen om prevention på vår humorforskningsshow Om X Antal År.

Se videoklippet

 

Diagnostik – spjutspetsforskning ökar chans att överleva

Framtidens Medicon Village - diagnostik

 

ARTIKEL 2019-11-28 Träffsäker diagnos i tidigt skede. Blodprov som ersätter smärtfyllda biopsier. Hur kan detta bli verklighet? Det och mycket mer diskuterades nyligen i showen ”Om X Antal År” på Medicon Village. Showen är en av många delar i ett pärlband av händelser under hösten med anledning av firandet av Medicon Village nya huvudbyggnad –The Spark.

Forskningsfynden duggar tätt på Medicon Village med ny spjutspetsteknologi som följd. Inom området diagnostik finns produkter och tjänster under utveckling för att bland annat ställa diagnos tidigare och mer träffsäkert.

Läs hela artikeln

 

Prevention – innovationer bidrar till ett hälsosammare liv

Framtidens Medicon Village - Prevention

 

ARTIKEL 2019-11-21 Föreställ dig att det är möjligt att bromsa sjukdomar i sin linda. Eller helt förhindra att de uppstår. Hur kan detta bli verklighet? Det är en av frågorna som nyligen diskuterades i showen ”Om X Antal År” på Medicon Village. Showen är en av många delar i ett pärlband av händelser under hösten med anledning av firandet av Medicon Village nya huvudbyggnad – The Spark.

Läs hela artikeln

 

Härlig energi och samtal på inflyttningsfest i The Spark

Bildspel The Spark inflyttning

 

ARTIKEL 2019-11-14 Stämningen var på topp när medlemmar och en nyfiken allmänhet var med och firade inflyttningen i The Spark – Medicon Village nya huvudbyggnad – förra torsdagen. Komikern Jesper Rönndahl och programledaren Cecilia Nebel inledde kvällen med en show som blandade humor med forskning. Tema? Framtiden. Innan dess hade det varit tårtkalas och Framtidsbar i The Spark.

Läs artikel och se bildspel

 

Hur kan vi kartlägga vår hälsa och vårt mående?

Anki Malmborg Hager, VD på PainDrainer

 

ARTIKEL 2019-11-07 Sedan nästan 20 år tillbaka har Anki Malmborg Hager jobbat med att starta upp olika bolag med ursprung i Lunds universitets forskning. Hon har alltid haft lätt att se möjligheter, men också haft respekt för de krav och regler som finns innan man drar igång ett bolag.

- Även om man har en gemensam produkt blir det ofta krockar mellan olika kompetenser, personligheter och infallsvinklar. Med åren har jag lärt mig att prata med skilda typer av människor och se saker ur deras perspektiv. Att få alla inblandade att prata samma språk är en av mina styrkor.

Läs hela artikeln

 

Vad kan vi förvänta oss när vi blir sjuka i framtiden?

Nasim Farrokhnia, kvalitets- och forskningschef på KRY

 

ARTIKEL/VIDEO | 2019-11-06 Det är fredag eftermiddag och jag har bestämt tid för intervju på the Spark med Nasim Farrokhnia, kvalitets- och forskningschef på KRY, som en del av sin affärsmodell nyligen öppnat en fysisk vårdcentral på Medicon Village. Hennes energi fyller rummet och trots att vi aldrig förr mötts, kommer hon direkt fram och ger mig en kram. Konstigt nog känns det helt naturligt. 

Nasim Farrokhnia brinner för transformation av vården och att genom modern digital teknik göra den nära, jämlik och proaktiv. På KRY får hon utrymme för sitt stora intresse för innovation och kreativa lösningar.

Läs hela artikeln och se videointervjun

 

Vilka tekniska behov har patienterna och vården i framtiden?

Joakim Nelson, VD Innovation Skåne

 

ARTIKEL | 2019-10-31 Innovation Skåne var en av de första medlemmarna som flyttade in i the Spark. Joakim Nelson, VD för företaget gillar de ljusa lokalerna som känns moderna och inspirerande.

Han har en lång bakgrund i att leda innovationsprocesser inom ett flertal stora, tekniska och framgångsrika företag. Nu är han VD på Innovation Skåne som bland annat satsar på Health tech – det vill säga att med gränsöverskridande teknik- och affärsutveckling skapa helt nya hälso- och vårdlösningar. Genom att fånga upp idéer hos medarbetare, hjälper Innovation Skåne till med affärsutveckling av nya uppfinningar. De driver också HealthTech Nordic med över 260 start-up bolag.

Läs hela artikeln

 

Skapa plats för möten

Anette Orheim

 

ARTIKEL | 2019-10-30 På Medicon Village omvandlas briljanta forskningsidéer till nytta för människors hälsa, när forskare och entreprenörer möts och utvecklas tillsammans. 

Anette Orheim är beteendevetare och arbetar som PR- och kommunikationschef där. Hon brinner för att skapa en plats för möten, som får både människor och bolag att växa.

Medicon Village öppnade för sju år sedan. De började på noll och idag finns där 2 200 personer fördelade på 150 olika verksamheter. Det är en unik miljö för life science, där forskning, innovation och företagande integreras.

Läs hela artikeln

 

Hur kan diagnostiken för äggstockscancer förbättras?

Leena Liljedahl, Biolog och cancerforskare, med inriktning på äggstockscancer, vid institutionen för Immunteknologi vid Lunds universitet och med placering på Medicon Village.

 

ARTIKEL | 2019-10-24 Leena Liljedahl brinner för att hitta metoder för bättre och tidigare diagnostik. Inte minst efter att hennes dotter drabbades av hjärnhinneinflammation och skickades hem flera gånger utan att få en korrekt diagnos. Hon menar att diagnostikområdet kan förbättras avsevärt – folk blir felbehandlade och riskerar att få livslånga biverkningar. 

-    Förfinad precisionsdiagnostik är ett område som de senaste åren exploderat. Det är väldigt spännande men har många utmaningar.

Läs hela artikeln

 

Företagshälsovård, fysioterapi och sjukgymnastik - Två bolag samarbetar i nya lokaler i The Spark

FysioForte och Betahälsan

 

VIDEO | 2019-10-11 Medicon Village handlar om att skapa värden för människors hälsa och bättre liv. I filmen nedan träffar du Eva, Pia och Helene från företagen FysioForte och BetaHälsan som nu samarbetar i gemensamma lokaler i The Spark på Medicon Village.

Tillsammans erbjuder de bl a företagshälsovård, sjukgymnastik och fysioterapi.

Se hela videointervjun

 

 

Möt Bengt von Mentzer, VD på PharmNovo

Bengt von Mentzer, PharmNovo

 

VIDEO | 2019-09-25 Möt Bengt von Mentzer, VD på PharmNovo, som nyligen flyttat in i Medicon Village nya kontorshus "The Spark". PharmNovo jobbar bl a med kronisk smärta och Bengt ser fram emot att komma till rätta i The Spark - att få nätverka och hitta nya samarbeten för framtida möjligheter att hjälpa patienter med svår smärta.

Se hela videointervjun