Framgångsrikt år på Medicon Village 2019

Medicon Village - The Spark at night

Ny metod för cellterapi. Miljoner i anslag från Horizon 2020. Inflyttning i ny huvudbyggnad – The Spark. Och utdelning till cancerforskare och AI metod. Här är ett axplock av många positiva rapporteringar på Medicon Village 2019. De representerar trender bland flera medlemmar eller coola milstolpar.

Ny cellterapi etableras

Idogen rapporterade att de framgångsrikt har etablerat en ny metod för bolagets cellterapi och Xintela demonstrerade funktionella fördelar med deras stamceller. Positiva resultat från studier rapporterades av fler medlemmar på Medicon Village, däribland Alligator Bioscience, Immunovia och RhoVac.

Medicon Village bolag ett av två svenska bolag först att få Horizon 2020/EIC Accelerator

På Medicon Village finns olika vägar till framgång – flera av bolagen har ingått framgångsrika samarbeten eller blivit uppköpta. Andra får pengar. Colzyx AB fick 5.5 MEUR från EU programmet, Horizon 2020/EIC Accelerator. De är ett av två svenska bolag som för första gången kvalificerat sig för denna form av investering. Gedea Biotech, från SmiLe Incubator, fick 3 MEUR från Horizon 2020/Fast track to innovation. De finns också på listan över medlemmar, däribland AcouSort, som beviljats miljoner från Vinnova.

Inflyttning i ny huvudbyggnad – The Spark

Inflyttningen i den nya huvudbyggnaden, The Spark, var en stor milstolpe för Medicon Village under året. Vi sprängde 2000-personersgränsen och mer än 400 personer flyttade in – från såväl större som mindre verksamheter inom life science. Framgångsrika SmiLe Incubator kompletterades med nya tunga innovationsaktörer som stärker innovationsplattformen när Medicon Village välkomnade Innovation Skåne samt Lunds universitets sektion för Forskning, samverkan och innovation. Den nya huvudbyggnaden, tillsammans med de redan befintliga ytorna på Medicon Village, ska underlätta för life science bolag att växa från idé till kommersialisering.

Drygt 40 event med ett snitt på 100 deltagare hölls av Medicon Village

Det har sjudit av liv på Medicon Village när kompetenser förts samman – på events och i nätverk. Medicon Village har varit med och organiserat 43 events med 98 deltagare i snitt det senaste året i samverkan med andra. Till de större eventen, som Future of Cancer Collaboration, MedInnovation i Skåne och den populärvetenskapliga showen, Om X Antal år kom 150-500 personer. Forskare, entreprenörer och politiker har mötts och diskuterat. Kring senaste forskningen. Kring behov för patientens bästa. Och ibland om trendspaningar inom life science med en komiker som side-kick och en slipad journalist som moderator för att lyfta fram banbrytande forskning och trender för att vi ska leva tills vi blir 150 år.

Nya nätverk på Medicon Village för i år är Business Academy, Regulatory Affairs nätverket och VD nätverket. De har affärsinriktade seminarier och föredrag inom tech och pharma där Medicon Village medlemmar delar med sig av kunskap till andra medlemmar.

SmiLe bolag belönades belönades i prestigefylld AI-tävling

Under året belönades samverkan inom AI i en prestigefylld tävling i USA – Bionamic, på SmiLe Inkubator, samverkade med forskare på Lunds universitet och vann med sin AI-metod som spårar felmärkta cancerdata. Trenden inom AI har tagit fart på Medicon Village och ett tiotal medlemmar utvecklar AI-baserade appar, verktyg och plattformar. Här finns även bland annat Paindrainers app som är ett verktyg för att ge råd om hur kronisk smärta kan lindras, samt Infonomys verktyg som förhindrar fall – de bjöds iår som talare till AI Nordic Powwow, en AI konferens i Lund.

Banbrytande cancerforskning i rampljuset

Cancerfonden tilldelade 3 av 14 forskartjänster till forskare på Lunds universitet som är verksamma på Medicon Village. Cancerfonden delar ut pengar för löner till forskare som ligger i framkant och som håller högsta vetenskapliga kvalitet.

Professor Kristian Pietras, på avdelningen för translationell cancerforskning på Lunds universitet, tilldelades Göran Gustafssonpriset i medicin för sin genombrytande analys av den cancerassocierade mikromiljön och dess roll för tumörutveckling. Även han är verksam på Medicon Village.

Dessutom belönades toppforskare från Malmö respektive Lunds universitet med totalt 12 miljoner kronor från Medicon Village ägarstiftelse, Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.

- Vi är stolta över framgångarna för organisationerna här på Medicon Village. För att matcha fortsatt tillväxt, planerar vi för mer kontor och vård, hotell, bostäder och parkering, säger Erik Jagesten, fastighetsdirektör på Medicon Village Fastighets AB.


Skriven av Tanja Jensen, vetenskaplig skribent

Medicon Village Fastighets AB