Om X Antal År

Om X Antal År 2020

I uppföljningen till Om X Antal År, den populärvetenskapliga talkshowen från 2019, försöker vi nyfiket ta reda på vad som gör att forskning och medicinsk utveckling blir framgångsrik. Vad är nytt, och vad kan verkligen komma till nytta? I Lund uppfanns både ultraljudet och respiratorn som har räddat livet på miljontals människor.

Med dessa, och många andra medicinska och medicintekniska uppfinningar med Lundastämpel, är det ett smått irriterande faktum tycker vi att Lund ännu inte har lyckats landa ett Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Med nya forskningsanläggningar som ESS och MAX IV-laboratoriet och den snabbväxande life science-byn Medicon Village undrar man: När ska vi nå hela vägen fram? Och vad krävs egentligen för att få ett Nobelpris?

Med humor och allvar har vi tagit oss an denna rafflande frågeställning.Vi tar avstamp i Lundaforskaren Pauline Mattssons intervjuer av tidigare Nobelpristagare i medicin. Vad har pristagarna för minsta gemensamma nämnare som bidragit till deras framgång?

I tre poddar guidas vi med kunskap, allvar och humor fram till showen Om X antal År som går av stapeln den 19 november på Medicon Village.

Samtliga forskare som medverkar i poddarna är verksamma vid Lunds universitet och har fått anslag från Medicon Village ägarstiftelse: Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. De bolag och innovatörer som medverkar har sitt säte på Medicon Village.

Mycket nöje!

//Programledare, Cecilia Nebel och Måns Nilsson.

Poddavsnitt 1

”Om jag hade pengar” Släpps v 25

Hur mycket kostar ett Nobelpris? Ja inte för att det går att köpa för pengar. Men forskning är dyrt och vem vågar satsa långsiktigt och på det osäkra? Kan en publicering i Nature få finansiärerna att tillskynda?

Dessutom pratar vi om helt nya sätt att bekämpa cancer. Och som bonus – hur ska man egentligen sola på ett säkert sätt?

Gäster:

  • Jan Nilsson, professor i experimentell hjärt- och kärlforskning, överläkare på medicinkliniken på SUS i Malmö, före detta dekan vid Lunds universitet och styrelseledamot i Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.
  • Göran B. Jönsson, forskare och forskningsgruppledare för Lunds universitet Melanoma Genomics enhet på Medicon Village.

Vill du eller ditt företag synas i samband med Om X antal år?

Vill du eller ditt företag synas i samband med Om X antal år? Kontakta då johanna.leander@sydsvenskan.se för mer information. Vi erbjuder flera möjligheter för synlighet, närvaro och engagemang i projektet med syfta att sprida stolta stories från Lund.