Om X Antal År - en tidsresa i jakten på Nobelpriset

 

I Om X Antal År, den populärvetenskapliga talkshowen som gick av stapeln 19 november 2020, försökte vi nyfiket ta reda på vad som gör att forskning och medicinsk utveckling blir framgångsrik. Vad är nytt, och vad kan verkligen komma till nytta? I Lund uppfanns både ultraljudet och respiratorn som har räddat livet på miljontals människor.

Med dessa, och många andra medicinska och medicintekniska uppfinningar med Lundastämpel, är det ett smått irriterande faktum tycker vi att Lund ännu inte har lyckats landa ett Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Med nya forskningsanläggningar som ESS och MAX IV-laboratoriet och den snabbväxande life science-byn Medicon Village undrar man: När ska vi nå hela vägen fram? Och vad krävs egentligen för att få ett Nobelpris?

Med humor och allvar tog oss an denna rafflande frågeställning. Vi tog avstamp i Lundaforskaren Pauline Mattssons intervjuer av tidigare Nobelpristagare i medicin. Vad har pristagarna för minsta gemensamma nämnare som bidragit till deras framgång?

Lyssna på vår podcast

I tre podd-avsnitt (se nedan) guidades vi med kunskap, allvar och humor fram till showen Om X Antal År som gick av stapeln den 19 november 2020 på Medicon Village. Samtliga forskare som medverkar i poddarna är verksamma vid Lunds universitet och har fått anslag från Medicon Village ägarstiftelse: "Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande". De bolag och innovatörer som medverkar har sitt säte på Medicon Village.

Mycket nöje!

//Programledare, Cecilia Nebel och Måns Nilsson.

VIDEO

Om X Antal År 2020 - en tidsresa i jakten på Nobelpriset

Den 19:e november var det så äntligen dags för Om X Antal År - en vetenskaplig show där scenpersonerna alla har koppling till Medicon Village.

I en tidsresa i jakten på Nobelpriset fick vi möta dagens hjältar och framtidens stjärnskott, i samtal med Cecilia Nebel och komikerduon Måns Nilsson och Anders "Ankan" Johansson. 

Under showen Om X Antal År gör vi med humorns hjälp en resa i tiden för att se vilka Nobelpris Lund borde ha fått, lyfter fram spännande forskning som görs idag och inte minst undersöker hur bolagen omsätter forskningen.

Poddavsnitt 3

Vi måste våga misslyckas

Kanske är det i misslyckandet, eller åtminstone i lärdomarna från det som går fel, som ny kunskap finns? Men varför är vi då så rädda för att misslyckas? Hör om fysikern som anklagades för att sätta sig över fysikens grundlagar. Och om varför vi behöver en vetenskaplig tidskrift som bara lyfter fram misslyckanden.

Gäster:

  • Sarah Fredriksson, vd Aqilion på Medicon Village, fd vd Genovis.
  • Heiner Linke, professor i nanofysik, Lunds universitet
  • Samuel West (Med via telefon), psykolog, grundare av Museum of Failure. Doktor i organisationspsykologi.

Programledare är Cecilia Nebel och Måns Nilsson.

Poddavsnitt 2

"Tid och tajming betyder allt"

Hur är det att vara ung forskare och jobba mot ett mål som kanske aldrig uppnås? Hur mycket spelar tajmingen roll för att resultaten ska komma människor till nytta? Kommer annan forskning få stå tillbaka nu när så många resurser läggs på att finna ett vaccin mot Covid 19?

Gäster:

  • Ebba Fåhraeus, Vd SmiLe Incubator på Medicon Village.
  • Sara Ek, professor i immunteknologi vid Lunds universitet och med säte på Medicon Village. Ledare av doktorandnätverket Can Faster.
Poddavsnitt 1

”Om jag hade pengar”

Hur mycket kostar ett Nobelpris? Ja inte för att det går att köpa för pengar. Men forskning är dyrt och vem vågar satsa långsiktigt och på det osäkra? Kan en publicering i Nature få finansiärerna att tillskynda?

Dessutom pratar vi om helt nya sätt att bekämpa cancer. Och som bonus – hur ska man egentligen sola på ett säkert sätt?

Gäster:

  • Jan Nilsson, professor i experimentell hjärt- och kärlforskning, överläkare på medicinkliniken på SUS i Malmö, före detta dekan vid Lunds universitet och styrelseledamot i Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.
  • Göran B. Jönsson, forskare och forskningsgruppledare för Lunds universitet Melanoma Genomics enhet på Medicon Village.

Arrangörer

Om X Antal År är ett samarbete mellan HD-Sydsvenskan, Medicon Village och Nebel Media.