Forskare och entreprenörer i nyfiken spaning på framtidens hållbara liv

Hållbarhet har varit högaktuellt under lång tid nu och många kopplar ihop det med sopsortering, handla mindre och köra på el. Men hur kan man tänka på hållbarhet i andra sammanhang? Det undersöks i en populärvetenskaplig talkshow, Om X Antal År, den 30 Maj på Medicon Village. Showen kommer att lyfta hur forskning, innovation och ett lyckat entreprenörskap kan påverka människan idag och i framtiden. Den är en av pärlorna i ett pärlband av händelser för att fira Medicon Villages 10-årsjubileum. 

– Tillgång till rent vatten och god hälsa bidrar till att barn kan gå i skola. Går de i skolan kan de få ett arbete. Får de ett arbete får de ekonomi och kan bidra till att utrota fattigdom och hunger – ett av FN:s hållbarhetsmål, berättar Eva Vati, vd på Vati of Sweden med säte på Medicon Village. 

Hållbarhet handlar om hur vi ska kunna leva i harmoni med våra tillgångar. 

– Där är Smarta Byar ett väldigt gott exempel på nya tjänster med cirkulärt tänk som bland annat använder machine learning och teknik på ett nytt sätt, säger Eva Vati.

Eva Vati är en av de medverkande (se faktaruta nedan) i showen. Det är även, bland andra, Jan Malmgren, vd för Smarta Byar. 

– Byar behöver inte växta till städer för att ge service, i stället kan digitalisering stärka landsbygden, säger Jan Malmgren.

I Veberöd har Smarta Byar satsat på IOT – Internet of things – med saker som kommunicerande ko-hoar och AI-system som hjälper invånarna att spara vatten. 

Utrymme för nutida och framtida innovationer

På Medicon Village möts forskare, entreprenörer och visionärer för att utveckla innovationer inom livsvetenskaper för människors hälsa och bättre liv – och några möts även på scen. Då kommer de berätta om hållbarhet med avstamp från sitt yrkesområde.

– Ordet “hållbart” är spännande, eftersom människor har så olika förväntningar på det. Så först och främst vill jag vända och vrida på det, tillsammans med komikern Josefin Johansson. Här har vi otroligt sakkunniga personer på plats, och vi ska ge dem utrymme att prata om sin senaste forskning eller nutida och framtida innovationer, förklarar Andreas Ekström som leder showen.

Andra medverkande i showen är kocken och entreprenören Peter Skogström, och diabetesforskaren Albert Salehi (se faktaruta nedan). Tillsammans bidrar kanske deras fokus på hållbarhet och hälsa till att plana ut kurvan över antalet personer som lever med diabetes. Den förväntas stiga till över 11,7 procent av jordens befolkning år 2045. Det motsvarar 736 miljoner människor. 

Peter Skogström har jobbat länge med lokalproducerade råvaror och har tänkt in hållbarhet i allt från inköp till hantering, bredd i smaker och utbud och gröna bufféer. Albert Salehi hoppas kunna utveckla en framgångsmedicin för dem med diabetes typ 2 – genom en substans som blockerar ett protein i insulinproducerande celler – vilket gör att de återfår sin normala blodsockerreglerande funktion. 

En plats för berättelser att föras vidare

Andra exempel på innovationer och tjänster på Medicon Village, med fokus på att leva hållbart, bidrar till kvinnors hälsa med återanvändbara produkter vid mens och inkontinens, eller hur man minskar risken för folksjukdomar, som diabetes och hjärtkärlsjukdomar, genom rätt kost och vardagsmotion eller kanske funktionsmedicin, för att tidigt kunna fastställa vad som driver ohälsa. 

För att få till bra samtal på scen kommer Andreas Ekström att leda showen och ställa nyfikna frågor.

– Jag hoppas att publiken får med sig många nya frågor! Det kan låta lite konstigt kanske, är det inte svaren man är ute efter? Men jag tror att frågorna är viktigare. Om vi får hjälp att se vilka de stora olösta frågorna är, och får verktyg för att förhålla oss till dem – då kommer showen att vara mycket längre än bara den stund vi träffas den 30 maj, säger Andreas Ekström och fortsätter. Vi kommer att gå tillbaka till våra respektive liv och titta på det med nya ögon, och i bästa fall ställa de frågor som samhälle, politik, näringsliv och universitet måste ta itu med. Det ska bli vansinnigt roligt! 

Skriven av: Tanja Jensen, vetenskaplig skribent

Mer information

Artikelserie, poddar och biljetter till showen

Artikeln är andra artikeln i en artikelserie om tre artiklar på showens tema – När blir livet hållbart? Varje artikel dyker ner i några av showens ämnen.

Artiklarna kommer att publiceras under vinjetten ”Om X Antal År”. Där kan ni också hittar poddar på samma tema och mer information om showen och de medverkande.

Showen ”Om X Antal År” vänder sig till allmänheten och arrangeras av Medicon Village i samarbete med Sydsvenskan.

Här hittar du biljetter till talkshowen Om X Antal År

Några av deltagarna  

  • Eva Vati är entreprenören som hjälper företag att bli cirkulära, hållbara samt framtidssäkrade. Hon gör detta via sina tre bolag där hon tillhandahåller utbildningar, konsulttjänster samt certifieringar & verifieringar. Eva Vati har sitt säte på Medicon Village.
  • Jan Malmgren, VD för Smarta Byar i den lilla skånska byn, i Lunds kommun, som nu blivit global.
  • Peter Skogström, kock, entreprenör och en av grundarna till Smarta Kök som driver restaurangverksamheten bland annat på Medicon Village.
  • Albert Salehi är docent i farmakologi och diabetesforskare vid Lunds universitet. Han har under 30 år studerat pankreatiska hormonfrisättande celler och uppkomsten av diabetes. I skrivande stund forskar han på hur diabetes och dess hjärt- kärlkomplikationerna kan förhindras genom designen av nya läkemedel.