Framtidens hållbarhet i fokus på populärvetenskaplig talkshow på Medicon Village

Inlagd på sjukhus utan att passera akuten. En notis i mobilen om att uppsöka vård. Och elbussar ´on demand´. När kan detta bli verklighet? Frågorna blir många i den populärvetenskapliga talkshow, Om X Antal År, som äger rum den 30 maj på Medicon Village. Den är en av pärlorna i ett pärlband av händelser för att fira Medicon Villages 10-årsjubileum. 

Forskare, entreprenörer och innovatörer från Medicon Village och övriga innovativa Lund kommer att visa en bred palett på hur vi tillsammans kan leva hållbart i framtiden när de gästar showen.

De kommer bland annat att diskutera framtidens trender inom hållbar utveckling, som god hälsa och välbefinnande eller hållbara städer och samhällen – två av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Sjukdomar kan förhindras eller skjutas upp om varningsflaggor upptäcks innan sjukdomen bryter ut och genom att sätta in insatser tidigt. Detta kan bli ett sätt för vården att klara av framtidens vårdbehov. Det skulle förutsätta att läkarna arbetade utifrån en helhetsbild i realtid för att kunna ställa en diagnos – vilket inte är tillgängligt idag.

För att vården ska klara av framtidens behov, behövs personer med sjukdomsrisk identifieras innan de blir sjuka. Då kan insatser sättas in tidigt och förhindra eller skjuta upp kroniska sjukdomar. Men hur hittar man patienter med många kliniska varningsflaggor? Och hur kan man ställa en tidig diagnos?

För att inte missa det större mönstret, måste informationen om patienten finnas tillgänglig i rätt tid, på rätt plats och för rätt person – och det bidrar framtidens journalsystem med som ska rullas ut i Skåne med stöd av Cerner.

Nyfikna och drivna gäster på scen

Carolina Wallenius på Cerner är en av gästerna på scen den 30 maj (se faktaruta). Det är även Ebba Fåhraeus på SmiLe och Magnus Agerström på Cleantech Scandinavia – all med säte på Medicon Village.

Ebba är vd på SmiLe. Där driver hon innovation och förändring för att en framtid med bättre hälsa ska bli verklighet. Det gör hon genom att främja en community med passionerade innovatörer inom life science.

Magnus Agerström däremot, bidrar till att få innovationer att växa genom att koppla samman bolag med finansiärer. Han har varit verksam inom hållbarhet i över 30 år och driver nu Cleantech Scandinavia. Där har man skapat en community med många aktörer med samma mål – att möta klimatförändringar med hjälp av tekniska innovationer som ska minska koldioxidutsläppet direkt eller indirekt. Ett av de exempel Magnus Agerström lyfter fram handlar om våra rörelsemönster.

– Vi behöver smartare rörelsemönster för att komma dit vi ska med få resurser. Det är inte bäst resursanpassat att åka i sin egen bil, samtidigt ska det vara smidigt att dela transport. Då kanske en elbuss ’on demand’ med sensorer och kommunikation som baseras på artificiell intelligens kan vara ett alternativ, säger Magnus Agerström.

Trendspaning med komiker

Fler exempel på framtidens lösningar för en hållbar utveckling kommer journalisten och författaren Andreas Ekström dyka ner i under sina samtal med gästerna på scen. Till sin hjälp har han komikern och mångsysslaren Josefin Johansson. Tillsammans med gästerna på scen tar de publiken med på en resa där de söker svaret på frågan – när blir livet hållbart.

Svaret på den frågan söktes också i en serie poddar som sändes under hösten av konceptet Om X Antal År.

– Vi hoppas att samtalen i talkshowen blir en naturlig förlängning av de samtal som komikern Måns Nilsson hade i poddarna, säger Eleni Cronström på Cronström o Co som driver arbetet med att producera Om X Antal År. Han kommer ju även ha korta inspel i showen, avslöjar hon.

Skriven av: Tanja Jensen, vetenskaplig skribent

 

MER INFORMATION

Artikelserie, poddar och biljetter till showen

Artikeln är tredje artikeln i en artikelserie om tre artiklar på showens tema – När blir livet hållbart? Varje artikel dyker ner i några av showens ämnen.

Artiklarna kommer att publiceras under vinjetten ”Om X Antal År”. Där kan ni också hitta poddar på samma tema och mer information om showen och de medverkande.

Showen ”Om X Antal År” vänder sig till allmänheten och arrangeras av Medicon Village i samarbete med Sydsvenskan.

Här hittar du biljetter till talkshowen: Om X Antal År

Några av deltagarna

Carolina Wallenius [Har utgått ur programmet efter artikeln publicerades] driver transformation och digitalisering inom hälso- och sjukvård sedan 30 år tillbaka. Nu är Carolina senior director och generaldirektör på Cerner – även de med säte på Medicon Village.

Ebba Fåhraeus, VD på SmiLe Incubator som har sitt säte på Medicon Village.

Magnus Agerstöm är entreprenören som varit verksam inom hållbarhet i över 30 år. Nu driver han bolaget Cleantech Scandinavia, med säte på Medicon Village, som bidrar till att få innovationer att växa genom att koppla samman bolag med finansiärer. Ju mer de växer, desto mindre klimatavtryck i samhället.