Hans tejp stoppar blodsugarna i ditt sovrum

Om X Antal År

Vägglöss är ett ökande problem i Sverige och något de allra flesta tycker är mycket obehagligt att få in i huset. Men nu har ett lundaföretag tagit fram en tejp som stoppar de små krypen från att suga blod från dig då du sover.

I Medicon Villages podcast Om X Antal år gästas programledaren Måns Nilsson i senaste avsnittet av bland annat Karl-Johan Gustafsson från Nattaro Labs. De har tagit fram ett nytt sätt för att på ett hållbart och långsiktigt sätt använda kiselgur för att bli av med skadeinsekter.

– Vägglöss är krångliga att bekämpa. Dels så utvecklar de snabbt resistens mot bekämpningsgifter och dels så är de svåra att hitta då de gömmer sig på svåråtkomliga platser på dagarna, förklarar han i podcasten.

Kiselgur är ett naturligt ämne som torkar ut lössen och de blir inte resistenta, men det är ett pulver som har varit svårt att hantera.

– Vår lösning är en typ av tejp som går att fästa på exempelvis sänggavlar eller andra platser där de passerar för att komma åt ditt blod på natten. Då sprider sig inte pulvret och de kan sitta kvar länge på samma ställe.

Han förklarar också att fastighetsägare numera bygger in deras tejp i exempelvis golvlister och dörrfoder som förebyggande åtgärd.

– Detta är ett naturligt ämne som legat i marken i miljontals år, så det kan lugnt sitta kvar tills nästa gång de smyger sig in löss i huset. Det är ett hållbart sätt att bygga för framtiden.

Du kan höra hela den intressanta tanken bakom skadedjursbekämpningen podcasten Om X antal år. I det senaste avsnittet träffar programledaren Måns Nilsson, förutom Karl-Johan Gustafsson, även Mats Theander från Medicon Village Fastighets AB, som berättar om hur de kopplar ihop olika hus energisystem för att ta tillvara på överskott och underskott av värme och kyla. Samt Tia Sundberg, som är nyinflyttad i den hållbart byggda stadsdelen Brunnshög och Anders Trana från Future by Lund som varit inblandad i flera av de projekt som lett till hållbart byggande i området.

Lyssa på hela podden här…