Hennes app planerar bort smärtan – Om X Antal År

Var femte svensk lider av någon form av långvarig smärta. En av dem är Maria Rosén Klements. Hon gjorde dock något åt saken och tog fram en app som hjälper henne och andra att planera dagarna för att minimera smärtan.

I Medicon Villages podcast Om X Antal År berättar forskaren Maria Rosén Klement om tankarna bakom appen Paindrainer för programledaren Måns Nilsson.

– Mycket av den vård, rehab och råd man får från sjukvården är ganska allmän. Men vare människas smärta är individuell och varje person måste därför agera på sitt unika sätt för att hantera den.

Appen matas med alla delar av en persons vardag, så som sömn, arbete, fritid, hushållsarbete och liknande. Detta tillsammans med den upplevda smärtan. Därefter tar den fram råd och rekommendationer varje dag för vad användaren borde orka och hur hen ska prioritera sin dag.

– Det unika är att dessa råd är helt och hållet anpassade efter bara en person och utefter hur dagarna innan och natten varit. Det är inga allmänna råd.

Maria Rosén Klement berättar att många, inklusive hon själv, kör på som vanligt även efter man drabbats av långvarig smärta och att man då kör helt slut och i slutändan bara orkar med de så kallade måstena. Med appen kan man få stöd och hjälp att planera sitt liv så att de energigivande och viktiga delarna också får plats utan att de påverkar smärtmängden negativt.

Hör hela intervjun med Maria i podcasten senaste avsnittet av Om X Antal År. Temat för höstens säsong är Hållbar hälsa mitt i livet, och temat för detta avsnitt är sjukdom och innovationer som ska ge högre livskvalitet längre. Övriga gäster är Jenni Almkvist och Lina Sandahl från föreningen Cancerkompisar, Överläkaren och Cancerforskaren Charles Walther som uppfunnit en ny metod för att extrahetera vävnadsprover för biopsi, samt Eva Ekvall Hansson som ligger bakom Snubblometern, en ”mackapär” som ska förhindra att äldre ramlar och skadar sig.

Programledare är Måns Nilsson.

Gäster:

  • Jenni Almkvist & Lina Sandahl, Cancerkompisar
  • Maria Rosén Klement, Forskare & Grundare Paindrainer
  • Charles Walther Cancerforskare & överläkare i klinisk patologi, BiBB Instruments
  • Eva Ekvall Hansson, Professor i fysioterapi vid Lunds Universitet i samarbetat med Infonomy kring utveckla Snubblometern.

Ett samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village