Måste alla anställda få likadan julgåva från företaget?

Accountor

Vår skattekonsult fick en fråga som kanske kan hjälpa fler så här i jultider:

“Har en kund som eventuellt har trampat i klaveret. Han har givit sina anställda (samtliga) en julgåva motsvarande 2500 kr vilket ju ska vara ok tillsammans med ”corona-gåvan”. Men nu har alla anställda fått välja mellan olika leverantörer av julgåvan. Nu har det kommit en faktura på presentkort för några anställda till en viss leverantör. Senare kommer fakturor och kvitton på andra gåvor till övriga anställda. Betyder det generösa draget att han inte får avdrag för någon av gåvorna eftersom inte samma gåva givits till samtliga anställda? Eller är det ok att köpa olika saker till alla utifrån deras egna önskemål och få avdrag för dem så som julgåva?”

Svar: Så här skriver Skatteverket om gåvor till personalen under 2021. “Under perioden 1 januari – 31 december 2021 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor som innebär att du inte förmånsbeskattas för gåvor från din arbetsgivare så länge gåvornas värde sammantaget inte överstiger 2 000 kr och att de inte lämnas i pengar. Det gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som funnits sen tidigare, exempelvis julgåvor.

Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 500 kronor för att vara skattefri men under 2021 är det tillåtet för din arbetsgivare att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan och ge dig en skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor.” 

Det behöver alltså inte vara samma gåva till alla så länge man håller sig till beloppsramen.

Har du andra skatte- eller momsfrågor? Våra skatte- redovisnings- och lönekonsulter hjälper dig gärna. Vi kan givetvis även ta hand on hela er redovisning eller lönehantering. Du hittar oss i The Spark, eller kontakta Malin Nordfjäll, malin.nordfjall@accountor.se, 010-475 01 50.