Distansarbeta på Medicon Village – Missa inte dessa tips och trix!

Distansarbeta på Medicon Village – Missa inte dessa tips och trix!

Med pandemin har hemarbete och digitala möten blivit en vardag för många. Är trenden här för att stanna? Och hur anpassar vi vår verksamhet och får ett effektivt arbete? År 2020 har förstås präglats av Covid-19 och mycket hemarbete men även hur man anpassar en arbetsplats att bli ”Corona-vänlig”. Medlemmar på Medicon Village  delar tips och trix för att lättare kunna undvika oönskad stress eller oroligheter. 

Distansarbete toppar listan över stressfaktorer i dagens samhälle men det finns trix att tillgå för att minska dessa. En faktor för ökad stress är dålig arbetsställning. Eva Ekesbo, Leg Fysioterapeut/Ergonom på BetaHälsan AB rekommenderar att man byter ställning ofta mellan sittande och stående samt att vara noga med att få sin dagliga dos av motion.
- Undvik ont i nacke och rygg genom att sitta med svankstöd, ha separat tangentbord och mus och alltid skärmens ovankant i ögonhöjd, även laptopens.

I samarbete med Betahälsan erbjuder Medicon Village sina medlemmar ett digitalt träningspass i veckan som kan utföras på kontoret eller i hemmet. Vill ni få upp pulsen finns dessa träningspass här… (gäller endast Medicon Village medlemmar).

Medicon Village har också tillsammans med Input Interiör tagit fram ett förmånligt erbjudande för att främja bra arbetsställning i hemmet. Eller varför inte på kontoret? Erbjudandet består av ergonomiskt utformade kontorsmöbler som levereras direkt hem till er som har er ”vanliga” arbetsplats på Medicon Village. Läs mer om erbjudandet här… (gäller endast Medicon Village medlemmar).

Det är inte enbart arbetsmiljön i hemmet som är viktig. SmiLe Incubator har på ett lätt och smidigt sätt begränsat antalet sittplatser i sitt lunchrum genom att plocka bort bord, stolar och skyltat upp tydligt var det är rekommenderat att sitta. Små medel som gör stor inverkan på smittspridningen. 

Arbetsrättsbyrån har kunskap om vad som gäller från arbetsgivarens eller arbetstagarens synvinkel när det kommer till arbetsrätt eller vem som bär ansvaret under en krissituation. De har tagit fram en guide som tydligt förklarar arbetsgivarens arbetsmiljöansvar vid hemarbete. Guiden kan man läsa här…

Michael Jensen, VD på Arbetsrättsbyrån betonar:
- Det finns idag ingen specifik lagstiftning kring arbetsmiljö vid arbete i hemmet och det är därför väsentligt att arbetsgivaren tillsammans med arbetstagaren klargör vad som faktiskt gäller.”

Trots pandemin är det viktigt att ha en arbetsmiljö som främjar kreativitet och gemenskap. Efter snart ett år av isolering saknar vi alla den mänskliga kontakten. Därför finns nu på Medicon Village en digital version av ”Swedish Fika”. Vi samlas varje fredag i den digitala världen för att ta en kopp kaffe och delta i ett vanligt “fikarumssamtal”. Fredagar kl 8.30 fram till och med mars hålls fikan i webbplattformen Remo där vi precis som i verkliga livet kan hoppa från bord till bord och delta i olika konversationer. Om du blir sugen på en kopp kaffe hittar ni länken till Remo här… (gäller endast Medicon Village medlemmar).

Medicon Village Innovation AB