Forskarmåltider på Restaurant Inspira - konceptpresentation

Forskarmåltider på Restaurant Inspira - konceptpresentation
Evenemanget har utgått

Vid Lunds universitet, Region Skåne och på Medicon Village bedrivs forskning kring mat och hälsa. Vi vill nu erbjuda våra lunchgäster att prova på luncher som dessa forskare utvecklat tillsammans med våra kockar. Vi presenterar konceptet tillsammans med några av forskarna fredagen den 31 januari kl. 12 på scenen i den lägre restaurangdelen.

Först ut blir matforskarna docent Anne Nilsson, professor Juscelino Tovar och Dr Maria Johansson som levererat en lista med råvaror med hälsoeffekter så att man vid varje måltid får ta del av minst tre olika hälsoeffekter. Med detta underlag har sedan våra kockar tillsammans med forskarna utformat en välsmakande och hälsosam lunchmåltid. Detta presenters närmare av forskarna den 3 februari kl. 12 på scenen i den lägre restaurangdelen.

Vi samarbetar också med Igelösa Life Science där man i sitt arbete studerat Okinawa-kosten. Okinawa är en japansk ö där man är känd för att ha haft flest antal 100-åringar per capita i världen. Igelösa har sedan utvecklat en nordisk variant av denna kost som är bättre anpassat till våra nordiska smaklökar och som bygger på nordiska råvaror.

Från medicinska fakulteten bidrar Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi. Hon kommer att komponera en lunchtallrik, som syftar till att vi ska kunna behålla vår ungdom, särskilt när det gäller vår hjärnkapacitet. Ytterligare en medicinare, som kommer att bidra, är Emily Sonestedt. Hon är Nutritionsepidemiolog och Docent och kommer att komponera måltider som bra både för människan och planeten.

Vi är glada att även ha med etnologen Håkan Jönsson, docent, som kommer att bidra med ett historiskt och etnologiskt perspektiv på forskarmåltiderna.

Ytterligare forskare kan tillkomma framöver. Luncherna kommer att serveras som en del av menyn på Restaurant Inspira under 4 veckor, då en ny samling matforskare tar över stafettpinnen och lanserar sina kompositioner.

Till sist kan nämnas att idén att lansera dessa forskarmåltider kommer från universitetets förre rektor Per Eriksson, som är en av delägarna i Restaurant Inspira.

Dela

Information

När: fre, 31 jan 2020 12:00 till 13:00
Var: Restaurant Inspira, nedre delen
Arrangör: Restaurant Inspira
Språk: Svenska

Anmälan

För det här eventet så krävs ingen anmälan.

Kategori

Seminarium/utbildning
Nätverkande

Kontaktinformation

Restaurant & Café Inspira
seeyou@mediconvillage.se