Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens Medicon Village

 

Medicon Village är den självklara platsen för att göra forskningsidéer för människors nytta till verklighet

Framtidens Medicon Village

I serien "Framtidens Medicon Village" visar vi under hösten upp ett urval av medlemmar på Medicon Village. Träffa de passionerade människorna bakom verksamheterna och få en känsla för allt det fantastiska som görs på Medicon Village.

Följ oss under hösten

Du kommer att få möta forskare, entreprenörer och innovatörer som alla utgör grunden för framgången och tillväxten på Medicon Village. På olika sätt kommer de att beskriva sina verksamheter och hur de verkar för människors hälsa och bättre liv.

Börja med att titta på filmen ovan och följ därefter flödet nedan där vi under hösten fyller på med material från våra medlemmars verksamheter.
 


Härlig energi och samtal på inflyttningsfest i The Spark

Bildspel The Spark inflyttning

ARTIKEL 2019-11-14 Stämningen var på topp när medlemmar och en nyfiken allmänhet var med och firade inflyttningen i The Spark – Medicon Village nya huvudbyggnad – förra torsdagen. Komikern Jesper Rönndahl och programledaren Cecilia Nebel inledde kvällen med en show som blandade humor med forskning. Tema? Framtiden. Innan dess hade det varit tårtkalas och Framtidsbar i The Spark.

Läs artikel och se bildspel

Hur kan vi kartlägga vår hälsa och vårt mående?

Anki Malmborg Hager, VD på PainDrainer

ARTIKEL 2019-11-07 Sedan nästan 20 år tillbaka har Anki Malmborg Hager jobbat med att starta upp olika bolag med ursprung i Lunds universitets forskning. Hon har alltid haft lätt att se möjligheter, men också haft respekt för de krav och regler som finns innan man drar igång ett bolag.

- Även om man har en gemensam produkt blir det ofta krockar mellan olika kompetenser, personligheter och infallsvinklar. Med åren har jag lärt mig att prata med skilda typer av människor och se saker ur deras perspektiv. Att få alla inblandade att prata samma språk är en av mina styrkor.

Läs hela artikeln

Vad kan vi förvänta oss när vi blir sjuka i framtiden?

Nasim Farrokhnia, kvalitets- och forskningschef på KRY

ARTIKEL/VIDEO | 2019-11-06 Det är fredag eftermiddag och jag har bestämt tid för intervju på the Spark med Nasim Farrokhnia, kvalitets- och forskningschef på KRY, som en del av sin affärsmodell nyligen öppnat en fysisk vårdcentral på Medicon Village. Hennes energi fyller rummet och trots att vi aldrig förr mötts, kommer hon direkt fram och ger mig en kram. Konstigt nog känns det helt naturligt. 

Nasim Farrokhnia brinner för transformation av vården och att genom modern digital teknik göra den nära, jämlik och proaktiv. På KRY får hon utrymme för sitt stora intresse för innovation och kreativa lösningar.

Läs hela artikeln och se videointervjun

Vilka tekniska behov har patienterna och vården i framtiden?

Joakim Nelson, VD Innovation Skåne

ARTIKEL | 2019-10-31 Innovation Skåne var en av de första medlemmarna som flyttade in i the Spark. Joakim Nelson, VD för företaget gillar de ljusa lokalerna som känns moderna och inspirerande.

Han har en lång bakgrund i att leda innovationsprocesser inom ett flertal stora, tekniska och framgångsrika företag. Nu är han VD på Innovation Skåne som bland annat satsar på Health tech – det vill säga att med gränsöverskridande teknik- och affärsutveckling skapa helt nya hälso- och vårdlösningar. Genom att fånga upp idéer hos medarbetare, hjälper Innovation Skåne till med affärsutveckling av nya uppfinningar. De driver också HealthTech Nordic med över 260 start-up bolag.

Läs hela artikeln

Skapa plats för möten

Anette Orheim

ARTIKEL | 2019-10-30 På Medicon Village omvandlas briljanta forskningsidéer till nytta för människors hälsa, när forskare och entreprenörer möts och utvecklas tillsammans. 

Anette Orheim är beteendevetare och arbetar som PR- och kommunikationschef där. Hon brinner för att skapa en plats för möten, som får både människor och bolag att växa.

Medicon Village öppnade för sju år sedan. De började på noll och idag finns där 2 200 personer fördelade på 150 olika verksamheter. Det är en unik miljö för life science, där forskning, innovation och företagande integreras.

Läs hela artikeln

Hur kan diagnostiken för äggstockscancer förbättras?

Leena Liljedahl, Biolog och cancerforskare, med inriktning på äggstockscancer, vid institutionen för Immunteknologi vid Lunds universitet och med placering på Medicon Village.

ARTIKEL | 2019-10-24 Leena Liljedahl brinner för att hitta metoder för bättre och tidigare diagnostik. Inte minst efter att hennes dotter drabbades av hjärnhinneinflammation och skickades hem flera gånger utan att få en korrekt diagnos. Hon menar att diagnostikområdet kan förbättras avsevärt – folk blir felbehandlade och riskerar att få livslånga biverkningar. 

-    Förfinad precisionsdiagnostik är ett område som de senaste åren exploderat. Det är väldigt spännande men har många utmaningar.

Läs hela artikeln

Företagshälsovård, fysioterapi och sjukgymnastik - Två bolag samarbetar i nya lokaler i The Spark

FysioForte och Betahälsan

VIDEO | 2019-10-11 Medicon Village handlar om att skapa värden för människors hälsa och bättre liv. I filmen nedan träffar du Eva, Pia och Helene från företagen FysioForte och BetaHälsan som nu samarbetar i gemensamma lokaler i The Spark på Medicon Village.

Tillsammans erbjuder de bl a företagshälsovård, sjukgymnastik och fysioterapi.

Se hela videointervjun

Möt Bengt von Mentzer, VD på PharmNovo

Bengt von Mentzer, PharmNovo

VIDEO | 2019-09-25 Möt Bengt von Mentzer, VD på PharmNovo, som nyligen flyttat in i Medicon Village nya kontorshus "The Spark". PharmNovo jobbar bl a med kronisk smärta och Bengt ser fram emot att komma till rätta i The Spark - att få nätverka och hitta nya samarbeten för framtida möjligheter att hjälpa patienter med svår smärta.

Se hela videointervjun