Hur kan vi kartlägga vår hälsa och vårt mående?

Anki Malmborg Hager, VD på PainDrainer

Sedan nästan 20 år tillbaka har Anki Malmborg Hager jobbat med att starta upp olika bolag med ursprung i Lunds universitets forskning. Hon har alltid haft lätt att se möjligheter, men också haft respekt för de krav och regler som finns innan man drar igång ett bolag.

- Även om man har en gemensam produkt blir det ofta krockar mellan olika kompetenser, personligheter och infallsvinklar. Med åren har jag lärt mig att prata med skilda typer av människor och se saker ur deras perspektiv. Att få alla inblandade att prata samma språk är en av mina styrkor.

När vi ses på Medicon Village har Anki Malmborg Hager varit VD på PainDrainer i endast en vecka. Bolaget är ett startup-företag som sedan 2018 utvecklar en webbaserad självhjälpstjänst för människor med kronisk smärta.

- Kronisk smärta är ett stort folkhälsoproblem som drabbar nästan 200 miljoner människor i Europa och USA. Eftersom smärta är mycket individuell, finns det följaktligen många faktorer som påverkar den totala smärtupplevelsen. Det gör den mycket svårbehandlad.

PainDrainer utvecklar nu ett självreglerande verktyg i form av ett AI-system, som hjälper patienter att hantera sin smärta. Genom att ge patientspecifik information, baserat på flertalet olika parametrar som sömn, träning, hushållsarbete med flera, får patienten koll på hur olika aktiviteter kommer att påverka smärtläget. Med hjälp av AI-systemet och en smartphone, kan patienter följa sin smärta, identifiera vad som triggar den och få verktyg för att öka sin livskvalitet. Just nu utför bolaget flera kliniska studier i USA och Sverige och beräknar att produkten är ute på marknaden under 2020.

- Detta är det första systemet där AI används för att monitorera kronisk smärta. Hjärnan kan bara hålla fyra parametrar aktiva samtidigt och här har vi många fler parametrar än så, som hjälper dig att förstå dina smärt-triggers. Vi påstår inte att vi sänker smärtan, utan din upplevelse av smärtan vilket blir ett komplement till de läkemedel som redan finns.

Fibromyalgi, diskbråck, whiplashskador, artros och nervsmärtor är några av de smärttillstånd som ofta behandlas med traditionella läkemedel - opioider. Smärtlindrande medicin påverkar människor olika och det finns både biverkningar och tillvänjning att ta hänsyn till. Många vill undvika att stoppa i sig medicin om det finns alternativ.

Anki Malmborg Hager talar om så kallade ”digitala companions” där nya läkemedel kompletteras med en digital app för att hjälpa patienten att ställa in och hantera sin nya medicin – något som blir mer och mer vanligt inom läkemedelsindustrin.

- Att medellivslängden ökar är ju positivt om vi kan påverka vår livskvalitet och så långt som möjligt kontrollera kroniska smärttillstånd.

Ålder: 53 år
Familj: Sambo, tre döttrar och två bonusbarn
Bor: Helsingborg
Bakgrund: Tidigare vd för bolaget Senzagen, som tagit fram metoder för att ersätta allergitester på djur med genetiska tester i provrör.
På fritiden: Är mycket vinintresserad och går just nu en sommelierutbildning 
Aktuell: I showen OM X ANTAL ÅR, kan du träffa Anki Malmborg Hager på scen. Showen körs för första gången den 7 november och sprider kunskap och stolta stories inom medicin och livsvetenskaper.

Text och foto: Åsa Hansdotter

Medicon Village Fastighets AB