NOME säkrar ny finansiering från Novo Nordisk Foundation Flera Medicon Village bolag får del av kakan

Nordic Mentor Network of Entrepreneurship (NOME), ett mentorprogram för de absolut främsta Life Science startups i Norden, har säkrat 13,5 miljoner DKK från Novo Nordisk Foundation för de kommande tre åren. Medicon Village är partner i nätverket.

NOME har för närvarande drygt 75 mentorer och mer än 40 inskrivna startups, inklusive 9 företag i Medicon Village nätverk. NOME drivs av Accelerace i samarbete med ett nordiskt partnernätverk med ledande Life Science-acceleratorer, inkubatorer och science-parker. Medicon Village täcker södra delen av Sverige.

- Vår ambition för NOME är att fortsätta arbetet med att skapa ett väl fungerande nordiskt Life Science ekosystem med målet att stödja de bästa nordiska startup-bolagen som kan ta sig vidare till kommersiell framgång. De mycket erfarna mentorerna delar med sig av sin kunskap och sitt globala nätverk för att både påskynda affärsutvecklingsfasen såväl som att bygga långsiktig framgång, säger Kerstin Jakobsson, VD, Medicon Village Innovation.

Företag från Medicon Village nätverk som har gått igenom programmet är SAGA Diagnostics och Cellevate, Gedea. Bolagen In2Cure, Stayble och Asgard Therapeutics är för närvarande i programmet.

Nya mentorer, startups, partners, forskningsområden och regioner

Finansieringen gör det möjligt för de mest lovande nordiska unga företagen att bli internationellt kända och kommersiellt framgångsrika genom att utnyttja kunskapen från högt profilerade mentorer med globala nätverk. NOME kommer att utöka sin verksamhet genom att ta in fler företag, nya mentorer, ytterligare partnerorganisationer, utforska nya forskningsområden som industriell bioteknik och utöka NOME till närliggande regioner.

Den nya finansieringen från Novo Nordisk Foundation gör det möjligt för NOME att utöka sin beprövade mentormodell och därmed hjälpa nordiska företag, mentorer och finansiering att flöda över gränser för att skapa största möjliga effekt för framtida hälso- och industriella biotekniklösningar. Inkommande bolag från Medicon Village är Colzyx, Uman Sense och GPX Medical.

De nordiska länderna är bland de mest innovativa i världen men är mindre effektiva när det gäller att omvandla innovationen till nya företag med tillväxtpotential jämfört med andra ledande Life Science-regioner. NOMEs mentormodell fyller en lucka i ekosystemet och kommer att fortsätta hjälpa startups att utvecklas genom att bygga långsiktigt mentorskap av 2-4 mentorer med kompletterande erfarenheter från tillväxtbolag.

Idag driver sju nordiska partnerorganisationer NOME: Danmark-baserade Accelerace, Norge-baserade Oslo Cancer Cluster Incubator and Aleap, Sverige-baserade Karolinska Institutet Innovations AB och Medicon Village samt Finland-baserade Vertical Accelerator och Åbo Science Park Ltd. Att dela expertis och mentorresurser är ett sätt att optimera fördelningen av resurser mellan de nordiska länderna.

Läs mer om bakgrunden och vad nätverket åstadkommit i bifogat pressmeddelande från NOME:
https://nome.nu/nome-secures-new-funding-from-the-novo-nordisk-foundation/

Medicon Village Innovation AB