Succéshowen är tillbaka för tredje gången!

Om X Antal År 2022

När blir livet hållbart?

Välkomna till Medicon Village och vår populärvetenskapliga talkshow Om X Antal År. Denna gång ska vi söka svar på frågan – när blir livet hållbart?

Vad innebär en hållbar död? Hur kan teknik hitta tidiga varningsflaggor som förebygger folkhälsosjukdomar? Och hur kan artificiell intelligens bidra till välmående, hållbara byar där inte bara ekologi och ekonomi utan även sociala aspekter inkluderas?

Komikern Josefin Johansson och journalisten och författaren Andreas Ekström dyker ner i en resa om hållbar ålder, hållbar hälsa – och den hållbara byn. Till sin hjälp har de ett gäng forskare, utvecklare och entreprenörer med koppling till Medicon Village. Eller Mexico City?

Showen ”Om X Antal År” vänder sig till allmänheten och arrangeras av Medicon Village i samarbete med Sydsvenskan.

 

Om X Antal År 2022

 

Måndag 30 maj, 19.00-20.30

Om X Antal År

Populärvetenskaplig show och mat

Njut av en lärorik och underhållande kväll på Medicon Village tillsammans med oss. I showen Om X Antal År vill vi sprida kunskap och stolta stories inom medicin och livsvetenskaper till allmänheten. Showen kommer att lyfta hur forskning, innovation och ett lyckat entreprenörskap kan påverka människan idag och i framtiden. 

 

När: Den 30 Maj kl. 19.00-20.30

Var: Medicon Village nyrenoverande Restaurang Inspira, Scheeletorget 1, Lund

Medverkande: Komikern Josefin Johansson och journalisten och författaren Andreas Ekström leder showen. Till sin hjälp har de forskare, entreprenörer och innovatörer från Medicon Village och övriga innovativa Lund som visar en bred palett på hur vi tillsammans kan leva hållbart.

Biljettpriser: Ordinarie biljettpris för showen är 299 kr. För dem som har sin arbetsplats på Medicon Village och de som prenumererar på Sydsvenskan är kostnaden 199 kr (begränsat antal platser).

Förbeställ mat: Baren är öppen kl.17.30-19.00 och du kan passa på att förboka din mat för 159 kr redan när du bokar din biljett till showen. För 199 kr kan du köpa din mat på plats. Vi rekommenderar att du köper din matbiljett redan när du bokar din biljett till showen för att kunna hålla avstånd i baren.

Mat serveras före showen. Dryck kan köpas på plats.

 

Köp biljetter

 

 

Alla gäster på talkshowen

Det härliga gänget forskare, utvecklare och entreprenörer med koppling till Medicon Village

 • Eva Vati är entreprenören som hjälper företag att bli cirkulära, hållbara samt framtidssäkrade. Hon gör detta via sina tre bolag där hon tillhandahåller utbildningar, konsulttjänster samt certifieringar & verifieringar. Eva Vati har sitt säte på Medicon Village.
 • Birgit Rasmussen professor emerita i palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, och sitter på Palliativt utvecklingscentrum, Lunds universitet och Region Skåne med säte här på Medicon Village.
 • Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap, epidemiologi, och docent i arbetsvetenskap.
  Kerstin arbetar vid Lunds universitet, med säte på Medicon Village, och Kristianstad Högskola. Hon forskar på friskt och hållbart arbetsliv för alla åldrar. Kerstin har nyligen kommit ut med boken ”Attraktivt och hållbart arbetsliv på människors villkor” utifrån över tjugo års forskning inom området.
 • Katarina Steen Carlsson, docent i hälsoekonomi vid Lunds universitet, med säte på Medicon Village, som bland annat jobbar med registerdataanalyser och ekonomiska utvärderingar. Studierna har bland annat analyserat långsiktiga konsekvenser av olika sjukdomar och kostnadsbördan i samhället.
 • Peter Skogström, kock, entreprenör och en grundarna till Smarta Kök som driver restaurangverksamheten bland annat här på Medicon Village
 • Albert Salehi Docent i farmakologi och Diabetesforskare vid Lunds universitet. Han har under 30 år studerat pankreatiska hormonfrisättande celler och uppkomsten av diabetes och studerar i skrivande stund om hur diabetes och dess hjärt- kärlkomplikationerna kan förhindras genom designen av nya mediciner.
 • Ebba Fåhraeus, VD på SmiLe Incubator som har sitt säte på Medicon Village.
 • Jan Malmgren, VD för Smarta Byar i den lilla skånska byn, i Lunds kommun, som nu blivit global.
 • Magnus Agerstöm är entreprenören som varit verksam inom hållbarhet i över 30 år. Nu driver han bolaget Cleantech Scandinavia, med säte på Medicon Village, som bidrar till att få innovationer att växa genom att koppla samman bolag med finansiärer. Ju mer de växer, desto mindre klimatavtryck i samhället.

 

Om X Antal År

Framtidens hållbarhet i fokus på populärvetenskaplig talkshow på Medicon Village

Inlagd på sjukhus utan att passera akuten. En notis i mobilen om att uppsöka vård. Och elbussar ´on demand´. När kan detta bli verklighet? Frågorna blir många i den populärvetenskapliga talkshow, Om X Antal År, som äger rum den 30 maj på Medicon Village. Den är en av pärlorna i ett pärlband av händelser för att fira Medicon Villages 10-årsjubileum. 

Om X Antal År

Forskare och entreprenörer i nyfiken spaning på framtidens hållbara liv

Hållbarhet har varit högaktuellt under lång tid nu och många kopplar ihop det med sopsortering, handla mindre och köra på el. Men hur kan man tänka på hållbarhet i andra sammanhang?

Det undersöks i en populärvetenskaplig talkshow, Om X Antal År, den 30 Maj på Medicon Village. Showen kommer att lyfta hur forskning, innovation och ett lyckat entreprenörskap kan påverka människan idag och i framtiden.

Om X Antal År

En titt in i framtidsfabriken

Att skapa förutsättningar för hållbarhet står i fokus för flera medlemmar på Medicon Village – och de banar redan väg för, till exempel, ett hälsosammare liv och effektivare vård. Några av dem forskar på hållbar ålder - vilket är ett av showens tre ämnen.

Om X Antal År

Josefin Johansson till populärvetenskaplig show på Medicon Village

På talkshowen ställs i år frågor som: Hur fick vi 27 extra levnadsår? Hur kan teknik hitta tidiga varningsflaggor som förebygger folkhälsosjukdomar? Och hur kan artificiell intelligens bidra till välmående byar?

Den 30 maj dyker Josefin Johansson tillsammans med journalisten och författaren Andreas Ekström ner i en resa för att svara på frågan – när blir livet hållbart – och ersätta ”X:et” i Om X Antal År.

Om X Antal År-podden

 

Nu är det dags att sätta Lund på kartan genom att lyfta fram banbrytande forskning och innovation inom Life Science i Om X Antal År – ett populärvetenskapligt publikt koncept. Lund har genom historien varit bas för stora viktiga innovationer – vad kommer härnäst? Vad är nytt, och vad kan verkligen komma till människors nytta?

I poddserien och showen Om X Antal År vill vi sprida kunskap och stolta stories inom medicin och livsvetenskaper som vänder sig till allmänheten. Showen och poddarna ska skapa intresse kring ny medicinsk forskning och gränslandet runt denna – om hur forskning, innovation och ett lyckat entreprenörskap kan påverka människan idag och i framtiden. Med gränsöverskridande inspel och med gäster från Medicon Village och övriga innovativa Lund, visar en bred palett av lokala kunskapsbärare och inspiratörer hur vi tillsammans lever hållbart.

Inför showen den 30 maj har vi släppt fyra poddavsnitt med Måns Nilsson som er ciceron kring ett antal ämnen. Till sin hjälp har han flertalet kunniga personer som ska försöka räta ut frågetecken och ge oss en stor portion kunskap.

Poddcast 4

Livets under – Underlivet

Under en period i livet kretsar nästan allt runt familjebildning och att få barn. Men alla som vill skaffa barn kan inte det. Vad finns det för hjälp att få? Och vad finns det för nyheter inom femtech-industrin?

I detta avsnitt pratar vi om ofrivillig barnlöshet och faktorer som kan ställa till det under livet i underlivet. 

Programledare är Måns Nilsson.

Gäster:

 • Henrik Ahlenius, IVF – resulterade i dottern Vesper
 • John Lempert, CEO Spermosens
 • Eva Norell, Marknadschef Gedea Biotech
 • Karin Bryder, Invent, Medic Sweden

Ett samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village

Poddavsnitt 3

När inget blir som man tänkt sig

Mitt i livet - vi klättrar på karriärstegen, barnen har blivit stora och vi planerar för nästa äventyr… och så plötsligt tar livet en annan vändning. Vad händer när vi själva eller någon närstående blir sjuk. I det här avsnittet pratar vi om sjukdom och tittar närmre på några exempel på innovationer som hjälper oss. Och hur kan vi ta hand om våra åldrande föräldrar så att de kan bo hemma längre på ett säkert sätt?

Programledare är Måns Nilsson.

Gäster:

 • Jenni Almkvist & Lina Sandahl, Cancerkompisar
 • Maria Rosén Klement, Forskare & Grundare Paindrainer
 • Charles Walther Cancerforskare & överläkare i klinisk patologi, BiBB Instruments
 • Eva Ekvall Hansson, Infonomy
Poddavsnitt 2

Bygg resten av livet på hållbar grund

Hur kan vi bilda familj, bygga hus, konsumera och samtidigt prioritera människors hälsa i olika åldrar?

Hur tänker vi smart kring att återanvända energi och inte minst – hur slipper vi krypande vampyrer i våra hem i framtiden? 

Programledare är Måns Nilsson.

Gäster:

 • Tiia Sundberg, boende Brunnshögs smarta lägenheter
 • Anders Trana, Projektledare på Future by Lund
 • Mats Theander, Servicechef Medicon Village 
 • Carl-Johan Gusafson, VD Nattato Labs
PODCAST

Den medelålders människan – så mår hen

Vi reder ut hur ett holistiskt synsätt kan preventivet förhindra sjukdomar som ofta drabbar oss. Kan ett nytt datasystem göra så att vi slipper sjukhus i framtiden? Och hur kan vi fortsätta äta protein men ändå dra ner på kött? Är gräs ett gott alternativ?

Det här avsnittet handlar om holistisk hälsa, kost och mat.

Gäster:

 • Didar Reimer, ”vanlig människa” men även läkare och grundare till True Health Clinic.
 • Harald Roos, läkare och styrgruppsordförande SDV
 • Eva Johansson, Professor i växtförädling på SLU