Slutspurt när nya kontorshuset görs klart för inflyttning

Slutspurt när nya kontorshuset görs klart för inflyttning

Samverkan är ett tydligt kännetecken för miljön på Medicon Village. Också i bygget av nya huset har andan av samverkan märkts av. Ett speciellt samverkansavtal har gjort det möjligt att börja bygga innan projekteringen av alla våningsplan varit klar. Nu är bygget inne i sitt slutskede. Plattläggningen av torget började i veckan. Och i juli börjar hyresgästerna – både befintliga och nya medlemsorganisationer – att flytta in.

Torget börjar ta form och för någon vecka sedan blev trappan till entrén klar.

– Man ser mer hur det kommer att se ut i framtiden, säger Caj Lundqvist, projektledare på Medicon Village Fastighets AB.

Insidan av huset har man byggt klart. Och det pågår full aktivitet som man inte ser för att säkra inflyttning – som driftsättning av el och ventilation, funktionstester av brandfunktioner och diskussioner med byggnadsinspektörer.

– Förutom finisharbete och slutarbete på huset, så planerar vi nu för inflyttning. Då blir transporttiden inte belastad och det blir inte kö till hissen när fem företag kommer samtidigt, säger Caj Lundqvist.

Första juli flyttar de första hyresgästerna in. I oktober ska hyresgästerna vara på plats.

– Vi är väldigt sugna på att få flytta in i våra nya lokaler! Det optimala läget och vår egen tv-studio, som byggs i detta nu, är två faktorer som vi tror kommer att göra BioStock till en given "mediahub” för bolagen på Medicon Village, berättar Jonas Söderström, vd och redaktör på BioStock.

Samverkansavtal sparar tid och fördelar risker

Medlemsorganisationerna som flyttar in i nya huset som byggs på Medicon Village har fått skräddarsy sina lokaler utifrån sina behov. Det har inneburit en logistisk utmaning och en ekonomisk risk för Medicon Village

– Vi har inte haft alla hyresgäster på plats från start, utan de har tecknat avtal efterhand. Det har inneburit att vi inte kunnat rita klart och projektera ett helt våningsplan. Logistiken blir inte optimal, men vi hade vi inte fått huset färdigt i tid om vi inte hade jobbat enligt den principen, säger Caj Lundqvist.

Ett speciellt samverkansavtal har medfört att det nya huset kunde börja byggas i ett tidigt skede utan att ha alla hyresgästerna klara och utan att ta för stora risker. Avtalet bygger på en riktkostnad för hela projektet och en öppen redovisning.

– Jag tycker att den här entreprenadformen fungerar jättebra.  Vi vinner tid och tar inte för stora risker, säger Caj Lundqvist.

 

Skriven av Tanja Jensen, vetenskaplig skribent

 

Faktaruta

Vill du veta mer om byggplanerna och hur det nya huset öppnar upp för möten och innovation? Kom till Lunch & Learn på Inspira den 5 juni kl. 11.45-12.30. Läs mer om eventet här

Lunch & Learn är ett återkommande evenemang och är öppet för alla - ingen föranmälan! Eventet arrangeras av någon av Medicon Village medlemsorganisationer och/eller tillsammans med större nätverksorganisationer (värd). Deltagare köper sin lunch i restaurangen och tar den med sig till nedre delen av restaurangen. Föredraget börjar ca 11.45. Passa på att lära dig något nytt som du har nytta av i ditt arbete eller privatliv!

Medicon Village Innovation AB