Snillrikt i showen Om X Antal År och jakten på Nobelpriset

Snillrikt i showen Om X Antal År och jakten på Nobelpriset

Vilka Nobelpris borde Lund ha fått, och hur ser chanserna ut framöver? I en tidsresa i jakten på Nobelpriset träffar vi dagens hjältar och framtidens stjärnskott.

- Under showen Om X Antal År gör vi med humorns hjälp en resa i tiden för att se vilka Nobelpris Lund borde ha fått, lyfter fram spännande forskning som görs idag och inte minst undersöker hur bolagen omsätter forskningen, säger programledaren Cecilia Nebel.

Nils Alwall utvecklade den konstgjorda njuren och Inge Edler tillsammans med fysikern Hellmuth Hertz tog fram ultraljudsdiagnostiken.

- Ultraljud och dialys är några av de uppfinningar som gjorts i Lund och nyttan för mänskligheten är enorm, säger Johan Wennerberg som arbetar på Red Glead Discovery, och dessutom är författare till en ny bok om Nobelpriset i medicin.

Johan är en av de elva forskare och entreprenörer som kommer finnas med i den digitala föreställningen Om X Antal År den 19 november på Medicon Village. 

På scen i ”Nobelstudion” möter programledaren Cecilia Nebel och komikerduon Måns Nilsson och Anders ”Ankan” Johansson gäster med spännande forskningsfält i framkant. Några frågor som besvaras under kvällen är hur två ton sten från södra Spanien ger oss ledtrådar kring uppkomsten av cancer. Och hur kommer vi kunna programmera om kroppens immunsystem för att bota blödarsjuka och diabetes? Ett annat hett område rör individanpassad behandling av cancer, så kallad precision medicine.

En av gästerna är Sara Snogerup Linse, tidigare ordförande i kommittén för Nobelpriset i kemi, som berättar hur man utser en Nobelpristagare och hur hemligt det faktiskt är. Och så dyker forskaren Pauline Mattsson upp, som har träffat en mängd Nobelpristagare i medicin och som vet vilka deras minsta gemensamma nämnare är.

Bakom Om X Antal År står Medicon Village i samarbete med HD-Sydsvenskan och Nebel Media. Medicon Village växer så det knakar och nu arbetar över 2600 personer i byggnaderna vars yta sammanlagt är lika stora som 19 fotbollsplaner. Eller 88 stycken Blå Hallar. Det finns mycket att berätta om den forskning och innovation som sker och talkshowen den 19 november är ett sätt att nå ut till en vetgirig allmänhet.

– Det är andra året som vi anordnar Om X Antal År och förra årets show blev verkligen succé. Nu bygger vi vidare på det och förhoppningen är att varje år jobba med nya komiker och teman. Det finns så många framgångshistorier i Lund och genom showen vill vi få skåningar att känna sig stolta över dessa berättelser, säger Anette Orheim, kommunikationschef på Medicon Village.

Medicon Village Fastighets AB