Funktionsmedicin kartlägger roten till utmattning

Vad är det egentligen som driver ohälsa? Det försöker Didar Reimer, läkare och grundare av True Health Clinic på Medicon Village, ta reda på. Hon använder funktionsmedicin för att på vetenskaplig grund identifiera och behandla bakomliggande orsaker till ohälsa.

– Vi behandlar inte diagnoser, utan vi försöker förstå vilka mekanismer som är i obalans och som leder till symtombilden, berättar Didar Reimer och fortsätter. Man gör en funktionsmedicinsk kartläggning där man tittar på patienten i sin helhet. Då måste man få en mer detaljerad förståelse för patientens genetik, biokemi, näringsstatus och livsstilsfaktorer.

Didar Reimer fann också funktionsmedicin som en lösning på sin egen ohälsa. Hon har egen erfarenhet av utmattning. Efter en längre tids sömnbrist under år 2011 gav hjärnan och kroppen upp – och hon orkade ingenting längre.

– Det värsta som jag upplevde var tröttheten. Den här konstanta tröttheten och känslan av att aldrig känna sig utvilad. Det andra som jag tyckte var väldigt jobbigt var den kognitiva funktionsnedsättningen – att jag inte fungerade riktigt och att minnet och koncentrationen var nedsatt. Det tyckte jag var obehagligt, säger Didar Reimer.

Hon kartlade hur hon åt och sin fysiska aktivitet, sömn och stress. Även den emotionella och mentala aspekten kan driva ohälsa och är en del av kartläggningen. Med funktionsmedicin kunde hon lägga om sin kost och därmed angripa den bakomliggande orsaken till sin utmattning.

Nu har hon återhämtat sig och hjälper andra att behandla den bakomliggande orsaken till vad som driver deras ohälsa.

Individanpassad och förebyggande

Behandlingsplanen av varje patient ser olika ut beroende på vilka mekanismer som driver en patients sjukdomstillstånd.

– En av orsakerna till depression, som forskning börjar visa på är, inflammation. Vad som stärker den teorin är att man bland annat visat att patienter med diabetes typ 2 löper en större risk för depression. Det är viktigt att vi meddelar patienter om dessa samband och motiverar dem till livsstilsförändringar för att uppnå bra behandlingsresultat. Även vår tarmhälsa har en viktig roll – 95 procent av vårt serotonin bildas i tarmen, säger Didar Reimer.

Brist på serotonin, som ibland kallas lyckohormonet kan leda till depression.

Dessa tillstånd kan förebyggas. Därför anser Didar Reimer att man borde satsa på prevention och införa hälsokontroller på friska individer.

– Genom att tidigt upptäcka inflammation, näringsbrister, stress, och sömnbrist kan vi motivera patienter till rätt livsstilsinsatser innan de utvecklar sin utmattning, depression, hjärt- och kärlsjukdom eller diabetes, förklarar Didar Reimer.

Kroppen signalerar utmattning olika

För Didar Reimer kom utmattningen smygande. Idag är hon vaksam över kroppens signaler.

– Det är viktigt att lära känna sin kropps signaler, något vi tappat bort i dagens stressamhälle. Kroppen kan signalera på olika sätt hos olika individer. Men de vanligaste symptom som jag ser är att man börjar sova sämre, säger Didar Reimer. Andra signaler kan vara att man får hjärtklappning, huvudvärk, eller att man kan känna sig tröttare än vanligt. Sen är det vissa som får problem med mage och tarm.

Verktyg för återhämtning

Fysisk aktivitet, egen tid och sömn är viktiga faktorer för att förhindra uppkomst av och återfall i utmattning och utmattningsdepression. Det är även kosten.

– Om man har haft en utmattningsdepression, då vet man också att det är viktigt att man stöttar kroppen med rätt kost, poängterar Didar Reimer. Jag brukar ofta säga till mina patienter när de är under hög stress – tänk extra mycket på att du äter. Kroppen bränner mer energi. Du behöver därför äta mer regelbundet och gärna öka mängden protein och fett i din kost.

Funktionsmedicin i framtiden

Nutritionsgenetik, där man anpassar kosten utifrån våra gener, har en plats i funktionsmedicin. Det kommer även ny teknologi att ha.

– I framtiden kommer vi att ha så mycket avancerad teknologi för att få information kring exempelvis vår tarmflora, vår genetik och biokemi. Då kommer vi kunna skräddarsy behandlingarna betydligt mer än vad vi kan göra idag. Med en patientcentrerad och individanpassad behandling kommer vi få betydligt bättre patientresultat, säger Didar Reimer.

Av Tanja Jensen, vetenskaplig skribent

Lyssna på podden här:

 

 

Om X Antal År

Didar Reimer berättar mer om sin utmattning och funktionsmedicin i avsnitt 1 av poddserien Om X Antal År. Där medverkar hon tillsammans med Harald Roos, läkare och styrelseordförande i Skånes Digitala Vårdsystem, och Eva Johansson, professor i växtförädling på SLU. Tillsammans reder du ut hur ett holistiskt synsätt kan förhindra sjukdomar, om ett datasystem kan göra så att vi slipper sjukhus i framtiden – och hur vi kan fortsätta äta protein men ändå dra ner på kött.

Ciceron för samtalet är komikern Måns Nilsson.

Om X Antal År är ett samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village.